با در نظر گرفتن اینکه برنامه توسعه صنعت آلومینیوم مطابق افق چشمانداز برنامه ریزی شده در ۱۴۰۴ با هدف رسیدن به توليد ۵/۱ میلیون تن شمش و بیلت آلومینیوم هدف گذاری شده است ولیکن هم اکنون بیشتر از دوسوم مواد اولیه مورد نیاز صنایع پايين دستي از طریق واردات تامین میشود و در همین راستا لازم است واحدهای بیشتری برای تولید آلومینیوم در سطح کشور راه اندازی شود.اغلب توسعه برنامه ریزی شده برای صنعت آلومینیوم در صنایع بالادست تا مرحله تولید شمش آلومینیوم و در صنایع پاییندست مرتبط با ارزشافزوده و اشتغال این صنعت متمرکز شدهاند.
اشتغال چندبرابری در پاییندست آلومینیوم
مدیرعامل مناطق ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد و پارسیان جناب آقای محمد آشفتهآجبیشه در این باره گفت: در صنعت آلومینیوم، صنایع بالادستی و پاییندستی به مانند زنجیره ارزش ظاهر میشوند و با همین نسبت باید در هر دو بخش سرمایه گذاری صورت پذیرد.
وی همچنین افزود در صنایع بالادست افزایش ظرفیتهایی دارد صورت میگیرد تا مطابق سند چشمانداز تا سال ۱۴۰۴ به ظرفیت ۵/۱ ميليون تن آلومینیوم دست برسیم.
با همین هدف در نیمه دوم سال ۹۷ قصد داریم آلومینیوم جنوب با ظرفیت ۳۰۰هزار تن به میزان ظرفیت مورد نیاز آلومینیوم کشور افزوده شودکه البته این میزان تولید جایگزین میزان آلومینیوم وارداتی کشور میگردد.
وی همچنین افزود: به واقع صنایع پاییندستی در صنعت آلومینیوم همچون صنعت خودروسازی و دیگر صنایع همردیف آن و دیگر صنایعی که به آلومینیوم نیاز دارند برای اینکه نیاز خود را تامین کنند با مشکل روبرو هستند و هدف این است که این افزایش ظرفیت جایگزین میزان شمش و بیلت وارداتی گردد.
وی تاکید کرد: غافل شدن از صنایع پایین دستی و توجه صرف به صنایع بالادستی مشکل بزرگی را در این صنعت ایجاد کرده است.
مدیرعامل مناطق ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر لامرد و پارسیان با اشاره به پتانسیل های ایجاد اشتغال صنایع پایین دستی، این را یکی از مزیت های توجه به این صنایع دانست و متذکر شد با ایجاد هر کارخانه مادر صنایع آلومینیوم نزدیک به 1000 تا 1200 نفر اشتغالزایی میگردد به طوری که در تمام صنایع از آلومینیوم به کار رفته در خودرو تا درب و پنجره ساختمان تا ساخت لوازم منزل، همه و همه ایجاد شغل میکنند.
اشتغال و صنایع پایین دستی آلومینیوم:
آشفتهآجبیشه در ادامه اشاره نمود: ما به سادگی میتوانیم ضریب اشتغال پایدار ایجاد کنیم تنها زمانی که به صنایع پایین دستی توجه کنیم و در رشد و پایداری بازار های آنها کوشا باشیم. وی با اشاره به تمرکز بر روی تولیدشمش ، آن را کار معقولی ندانست چرا که نمیتواند ارزش افزوده ایجاد کند.
از اینرو بر صنایع پاییندست صنعت آلومینیوم باید بیش از این توجه کرد تا بتوان تولید داخلی را جایگزین واردات کرد و همچنین ضریب اشتغال پایدار ایجاد کرد. بنابراین باید زاویه دید را به سمت صنایع پاییندستی آلومینیوم پیش برد، چراکه تولید شمش بهتنهایی نمیتواند ایجاد ارزشافزوده بالایی کند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: هم اکنون منطقه ویژه اقتصادی مانند لامرد که دارای مزایایی معافیت مالیاتی و معافیت از ارزشافزوده هستند میتوانند فرصت سرمایه گذاری خوبی را برای سرمایه گذاران چه در زمینه مواد اولیه چه در زمینه شمش آلومینیوم و همچنین صنایع پایین دستی ایجاد نماید.